Hälsingland mot rasism och fascism!
Mångfald, tolerans och öppenhet
Hela Sverige tillsammans

© Copyright 2014 - We are Helsingland mot rasism - All rights reserved
We are Hälsingland mot rasism. Edsbyn
E-post: contact@helsinglandmotrasism.org

Nu tar vi ställning tillsammans mot intolerans, rasism och främlingsfientlighet i Hälsingland och Sverige
RASISM
Det stoppas med mig
Engagera dig mot rasism och främlingsfientlighet?
Alla är välkomna som vill delta i kampen mot rasismen, och som delar värderingen är oberoende av sociala, etniska, religiösa faktorer. En människa är en människa och vi äger alla samma värde. Människovärdet är okränkbart.

Genom att bekämpa rasismen försvarar vi även demokratin. Rasismen och den växande fascismen är ett tydligt hot mot de värderingar som ligger till grund för ett civiliserat och demokratiskt samhälle. De är ett hot mot oss alla – oavsett vilken hudfärg eller efternamn vi har eller var på detta klot vi är födda.

Som medel i kampen används ord, spridande av kunskap, bekämpande av fördomar och falsk propaganda,demonstrationer, motaktioner. Säg ifrån! Tål inte rasism när du ser den.

                                                                       
Sluta tiga!
Det finns många sätt att gör skillnad på. Fundera på vilka frågor som engagerar just dig och utgå från det. Tänk även på att du oftast gör störst skillnad i din vardag! Nedan har vi några olika exempel på hur du kan engagera dig:

1)  Ta kontakt med oss genom att visa ditt intresse eller för mera information

2)  Starta eller skriv under en namninsamling. Dessa kan användas som initiativ på såväl lokal nivå, som vid uppvaktning av riksdagspolitiker och på EU-nivå.

3)  Skriv en insändare eller debattartikel. Tänk på att det kan vara ganska lätt att komma med i lokal media.

4)  Antirasistiska demonstrationer

5)  Gå på eller ordna en antirasistisk demonstration.

6)  Reagera direkt! Om du ser rasistiska klistermärken, om rasistiska partier är på din skola eller i ditt bostadsområde: gör en motreaktion av något slag –
     sprid ett antirasistiskt budskap på ett fredligt, men tydligt sätt som tar avstånd från rasisterna..

7)  Ta debatten på nätet. Våga ta debatten och reagera på rasistiska uttalanden på nätet.

8)   Engagera dig i någon av organisationerna som vi listar under ”Aktörer mot rasism”. Det finns många organisationer som på olika sätt arbetar mot rasism,
      för mångfald.

9)  Våga ta debatten i din vardag. Ifrågasätt och bemöt rasistiska kommentarer och uttalanden när du hör dem. Ofta räcker det med att ifrågasätta det sagda
     för att få personer att tänka till kring sina fördomar. I fikarummet, på lektionen, på bussen och vid middagsbordet - där gör dina åsikter stor skillnad.
English